Ιστορικές πληροφορίες για την πόλη της Πάτρας

Η Πάτρα είναι η τρίτη πόλη της Ελλάδας που, με το μεγάλο εμπορικό και τουριστικό λιμάνι της, είναι θύρα της Δύσης. Η γεωγραφική της θέση, η καθημερινή σχέση ανταλλαγών με την Ιταλία, οι τηλεπικοινωνίες, το μεγάλο Πανεπιστήμιο που — διαμέσου ευρωπαϊκών προγραμμάτων — επιτρέπει στους φοιτητές την εμπειρία των δύο πολιτισμών, εμπλουτίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Πάτρα υπηρξε γνωστή αποικία της αρχαίας Ρώμης και ανθηρή “civi­tas libe­ra” υπό τον αυτοκράτορα Αύγουστο με όνομα “Colo­nia Aroe Augu­sta Patren­sium” όπως προκύπτει από επιγραφές και νομίσματα, και είναι πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα. Σε εκείνη την εποχή ανήκει το Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο όπου γίνονται παραστάσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιρινού φεστιβάλ και το πρόσφατο αρχαιολογικό πάρκο στην καρδιά της παλαιάς πόλης, του οποίου οι ανασκαφές φέρνουν στο φως τον αρχαίο ρωμαϊκό ιππόδρομο με τους στάβλους του.

Κατά την Βενετοκρατία, η Γαληνότατη επέλεξε την Πάτρα, χάρη στην γεωγραφική της θέση ως σημαντικότατο κόμβο για τις θαλάσσιες κινήσεις και για το εμπόριο της. Σε αυτή την εποχή ανήκουν τα φρούρια Ρίου και Αντίρριου, οικισμοί που βρίσκονται κοντά στην πόλη Ναύπακτου, γνωστή για την μάχη μεταξύ Τούρκων και Χριστιανών που έγινε το έτος 1571.

Αυτές τις πόλεις ενώνει τώρα μια θαυμάσια γέφυρα που ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2004. Πάνω από αυτή πέρασε η Ολυμπιακή φλόγα για το μεγάλο γεγονός που τότε φιλοξένησε η Ελλάδα – τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Ψηλά δεσπόζει το επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο, ονομαζόμενο «Κάστρο», που αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν οχυρό κατά την τουρκική κυριαρχία, χώρος που φιλοξενεί τώρα εκδηλώσεις και συναυλίες.

Στην πόλη αφθονούν τα νεοκλασικά κτήρια, ανάμεσα στα οποία το θέατρο Απόλλων, έργο του Τσίλλερ, και το Παλιό Νοσοκομείο, που από την αναπαλαίωση του χρησιμοποιείται για μαθήματα τέχνης, εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Προορισμός όλων των περαστικών τουριστών είναι, εδώ και χρόνια, η «Αχάια Κλάους» που όλοι επισκέπτονται σαν «το Πατρινό μουσείο του οίνου»! Πράγματι τα κρασιά αυτού του διάσημου οινοποιείου εκτιμούνται σε όλο το κόσμο. Στους μεγάλους κήπους και στα μεγάλα πέτρινα κτήρια της, η Αχάια Κλάους είναι ιδανική για εκθέσεις, συνέδρια και γάμους.

Κατά την διάρκεια του έτους 2009 εγκαινιάστηκε το καινούριο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Στη μεγάλη, φωτεινή κεντρική αίθουσα του οι επισκέπτες θαυμάζουν έργα της μυκηναϊκής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Στους ψηλούς τοίχους της και ανάμεσα στις εντυπωσιακές αναδομήσεις των ρωμαϊκών «φαρμών» διακρίνεται η ομορφιά των ρωμαϊκών μωσαϊκών που βρεθήκαν παλιά και πρόσφατα στο κέντρο της πόλης. Σε μια άλλη αίθουσα υπάρχουν ρωμαϊκές λάρνακες. Άλλη μια αίθουσα είναι αφιερωμένη στην χλωρίδα και στα δημητριακά της εποχής εκείνης. Αλλά ευρήματα περιμένουν να βρουν θέση στο μέλλον στο ευρύ χώρο του Μουσείου.