Θάνο Σταυρίδη – “Με μια βαλίτσα όνειρα”

VIDEO

Η Ελλάδα είναι μια χώρα «βουτηγμένη» στη Μεσόγειο, όχι μόνο γεωγραφικά αλλά κυρίως από άποψη πολιτισμού και παράδοσης. Παρά τη γειτνίαση της με το σλαβικό κόσμο και τη στενή της σχέση με τον οθωμανικό – ήταν υπό τουρκική κυριαρχία για περισσότερα από 400 χρόνια – διατήρησε τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Για έναν Δυτικό που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το σημερινό ελληνικό κόσμο, υπάρχει ένα σαφές συναίσθημα ότι βρίσκεται σε μια χώρα διχασμένη μεταξύ Δύσης και Ανατολής και με βαθιές σλαβικές επιρροές.
Η Ελλάδα προέρχεται καλώς ή κακώς από μια αγροκτηνοτροφική κοινωνία, σημειώνοντας έντονες αλλαγές τα τελευταία είκοσι χρόνια. Μια χώρα που προσπαθεί να βρει ένα σημείο συνάντησης μεταξύ των νέων αναγκών μιας κοινωνίας σε εξέλιξη, ανοικτής σε νέες επιρροές και ερεθίσματα αλλά που παράλληλα σέβεται τις ρίζες της.
Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και αφορά όχι μόνο τα ήθη, τα έθιμα και τις συνήθειες της καθημερινότητας αλλά επηρεάζει και το σύνολο της πολιτιστικής της παράδοσης.
Ακόμη και σήμερα, όταν μιλάμε για την ελληνική μουσική στην Ιταλία, ο νους μας πηγαίνει αυτομάτως στους ήχους του “Ζορμπά”. Ήρθε λοιπόν ο καιρός η ελληνική μουσική να βγει από τα παλιά “μουσικά στερεότυπα” και να παρουσιάσει τόσο εντός όσο και εκτός χώρας νέες μουσικές συνθέσεις. Νέες στην έκφρασή τους αλλά γεμάτες αληθινή και ακόμα πιο αυθεντική ελληνική παράδοση. Η βυζαντινή μουσική παράδοση εξακολουθεί να είναι παρούσα στους ύμνους της εκκλησίας διεισδύοντας στη λαϊκή μουσική κατά τη διάρκεια των 400 χρόνων της οθωμανικής κατοχής. Στην παράδοση της βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου κυριαρχούν τραγούδια και ήχοι με βαλκανικές επιρροές ακόμη και χρήση παραδοσιακών μουσικών οργάνων των ανατολικών Βαλκανίων, όπως ο Καβάλος και ο Νέιος.
Η ένωση αυτών των ανόθευτων στοιχείων της παράδοσης σε ένα πνεύμα ανανέωσης δημιουργεί ήχους που δεν είναι μια εμμονική επανάληψη του παλαιού αλλά η εξέλιξη και μια σύνοψη όλων όσων χαρακτηρίζουν την κουλτούρα ενός λαού: την ιστορία, τα έθιμα και τις συνήθειες του, τις παραδόσεις του.
Νέοι καλλιτέχνες και νέοι ήχοι γεννιούνται στην ελληνική μουσική σκηνή. Εδώ και χρόνια, τα νέα ταλέντα καταφέρνουν και καθιερώνονται συνθέτοντας ποιοτική μουσική, με μέγιστο σεβασμό στις λαϊκές παραδόσεις της χώρας τους.
“Με μια βαλίτσα όνειρα”, αυτός είναι ο τίτλος της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς του Θάνου Σταυρίδη. Τον ακούσαμε να παίζει ακορντεόν στο πλαίσιο του Θερινού Φεστιβάλ του Δήμου Πατρών. Μείναμε γοητευμένοι από τον ίδιο και το συγκρότημά του, τους “dRom” τόσο για την επιδεξιότητα όσο και για τις συνθέσεις που εκτελέστηκαν.
Το CD αποτελείται από 12 συνθέσεις του ιδίου του Σταυρίδη, όπου η Δύση και η Ανατολή “μπερδεύονται”: παραδοσιακές συνθέσεις του παρελθόντος με σύγχρονους ελληνικούς ρυθμούς γεμάτους βαλκανικές επιρροές αλλά και με έντονο το στοιχείο της τζαζ, φέρνουν στην επιφάνεια την ψυχή μιας Ελλάδας που κοιτάζει προς τη Δύση.
Αυτή είναι η ικανότητα και το ταλέντο του Σταυρίδη: δε σταματάει στα σύνορα μιας «εγχώριας» μουσικής αλλά καταφέρνει να διασχίσει το σύνορο αυτό με υπερηφάνεια, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του γιο του μεσογειακού πολιτισμού χωρίς να απαρνιέται τις βαλκανικές και ανατολικές επιρροές του.
Τα λόγια του πριν από τη συναυλία ήταν ακριβώς αυτά: «Έχω επίγνωση ότι είμαι Έλληνας και έχω μέσα στην κουλτούρα μου τα ποντιακά, βαλκανικά και κάπως ρομά στοιχεία της ελληνο-μακεδονικής καταγωγής μου. Γνωρίζω επίσης ότι είμαι γιος μιας χώρας της Μεσογείου που πάντα διχάζεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής». Αυτές οι λέξεις είναι η πιο αληθινή περιγραφή της μουσικής του. Είναι η αναζήτηση μίας πολιτιστικής ταυτότητας στο χάσμα μεταξύ παλαιού και νέου, μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Η ομάδα “dRom” αυτοχαρακτηρίζεται ως μια μουσική κολεκτίβα, όπου όλες οι μουσικές εμπειρίες των μελών της συναντώνται και ενώνονται με πάθος για μουσική και αυτοσχεδιασμό. Έχει δημιουργηθεί το 2015 με πρωτοβουλία του Θάνο Σταυρίδη, συνθέτη και τραγουδοποιού. Ο Θάνος Σταυρίδης διαθέτει μακρά εμπειρία που έχει ωριμάσει δίπλα σε σημαντικούς εγχώριους καλλιτέχνες αλλά και μεγάλα ονόματα της ξένης, βαλκανικής μουσικής.
Το CD τους με τίτλο “Με μια βαλίτσα όνειρα”, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από το ελληνο-ολλανδικό Label Kyklos Records και την Gali­leo Music έχει γίνει ήδη επιτυχία στο εξωτερικό. Ακούγεται από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε διάφορα μέρη του κόσμου και έχει λάβει θετική αξιολόγηση από ξένους κριτικούς, κατατάσσοντάς το ως ένα από τα καλύτερα στην κατηγορία “world­mu­sic”.
– Θάνος Σταυρίδης – ακορντεόν
– Γιάννης Καρακαλπακίδης – ηλεκτρική κιθάρα
– Γιώτης Κιουρτσόγλου – μπάσο
– Χρήστος Τάσιος – τύμπανα και κρουστά

Με το σχήμα αυτό, οι dRom ολοκληρώνουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία ως πρωταγωνιστές σε διάφορες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.
(Mετάφρ. Αθανασία Μοναστιρλη)

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Blog, Ανακοινώσεις – Ετικέτες: .