Μπλόκο Προσφυγικών


Πάτρα 28/11/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

74 Χρόνια από το Μπλόκο των Προσφυγικών 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από το Μπλόκο των Προσφυγικών, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων πραγματοποιεί επετειακές εκδηλώσεις την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 , στις 10 το πρωϊ στην πλατεία Ελευθερίας.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με περικύκλωση της πλατείας Ελευθερίας από τα παιδικά τμήματα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, ως μια συμβολική κίνηση, ενός μπλόκου ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής από το παιδικό τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου με ανάγνωση ονομάτων των αγωνιστών.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από το ΔΣ του Συνδέσμου και άλλους φορείς κι έπειτα θα ξεκινήσει ο 4ος αγώνας δρόμου τιμής στους αγωνιστές, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό το κτήμα Μουρτζούχου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Στις 27/10/1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους προδότες έλληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν σε Μπλόκο, στην περιοχή των Προσφυγικών. Δεκάδες καμιόνια Γερμανών είχαν περικυκλώσει την συνοικία. Οι γερμανοτσολιάδες πιάνουν δουλειά. Οι κουκουλοφόροι, σαν τα φίδια, σέρνονται μέσα στο πλήθος και διαλέγουν. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος. Ως γνήσιοι προδότες υποδεικνύουν ποιους να συλλάβουν για να εκτελεσθούν και υποδεικνύουν νέα παιδιά. Με βάση τις υποδείξεις τους, οδηγήθηκαν στις φυλακές του Λυμπερόπουλου, πάνω από διακόσιοι αγωνιστές, στην πλειοψηφία τους νέοι, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ. Αρκετοί από τους συλληφθέντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αργότερα με την βοήθεια των οργανώσεων του ΕΑΜ.
Στις 4/12/1943, εκτέλεσαν στο κτήμα Μουρτζούχου, που συνορεύει με το ΚΕΤΧ, 84 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων 63 από το Μπλόκο των Προσφυγικών.

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Blog.