Ιταλία αιμάσσουσα – Α.Κουσαδιανού -

απο Εφημερίδα Η Γνώμη

«Ιταλία αιμάσσουσα, Ιταλία της καρδιάς μου θα ξαναγεννηθείς!»

της Αμαλίας Κουσαδιανού

- Μέσα στην αντάρα του ανίερου παγκόσμιου πολέμου με τον κορωνοϊό, μαζί με την αγωνία για τους συμπατριώτες Έλληνες και για τον κόσμο όλο, μια ταραχή μεγάλη με κυριεύει όταν οι ειδήσεις αναφέρονται στην Ιταλία.

- Τη χώρα τη δεύτερη στην καρδιά μου, μετά την Ελλάδα μου. Τη χώρα που σπούδασα και αγάπησα δίχως όρια. Και είμαι βέβαιη για τα παρόμοια συναισθήματα όλων των Ελλήνων που την επέλεξαν για τις σπουδές τους.

- Για την βασανισμένη Ιταλία τούτες οι γραμμές. Τη χτυπημένη αλύπητα από την επέλαση του coronavirus.
Φρικτές οι εικόνες στην τηλεόραση από τον χαλασμό. Χιλιάδες τα καθημερινά κρούσματα και οι γιατροί σε απόγνωση γι’ αυτή την άνιση πάλη. Και μετά ο θάνατος. Με την μακάβρια εκείνη πομπή των νεκρών πάνω σε στρατιωτικά οχήματα, σε μια σιωπηλή διαδρομή μέσα στους άδειους δρόμους. Τους πήγαιναν για αποτέφρωση. Γιατί δεν υπήρχαν πια τάφοι!

Πώς να συγκρατηθούν τα δάκρυα, Ιταλία μου; Πώς;

- Εσείς, Ιταλοί μου, είστε πλασμένοι όσο κανείς άλλος λαός στη γη, για το τραγούδι, τη χαρά, τη ζωή! Για το γέλιο και για τον έρωτα! Κι όλα αυτά είναι η αναπνοή σας! Και τώρα ασφυκτιάτε, δεν ανασαίνετε, πνίγεστε. Κι αυτή είναι μια δύσπνοια που βασανίζει όλους σας. Όλους!

-Θυμάμαι που σας περιέγραφαν η μάνα μου και η θεία μου, νέες κοπέλες τότε, στον πόλεμο του 1940: «Οι Ιταλοί! Παιδάκια αμούστακα οι περισσότεροι. Έξω καρδιά, όλο τραγούδι και κόρτε! Μοίραζαν ό,τι είχαν. Κι ο πόλεμος; Από ανωτέρα βία. Ξένος προς το ταμπεραμέντο τους».

-Και ξαφνικά… μια ανάσα! Από τα πνευμόνια ενός Ιταλού συνθέτη. Μια αναπνοή του που δεν θα μπορούσε να είναι τίποτ’ άλλο από ένα τραγούδι! «Rinascero, rinascerai – θα ξαναγεννηθώ, θα ξαναγεννηθείς». Ενός Ιταλού που οι γονείς του, χτυπημένοι και οι δύο από τον ιό, βρίσκονταν σ’ εκείνη την μακάβρια πομπή. Ενός Ιταλού από τους χιλιάδες που δεν μπόρεσαν να βρεθούν κοντά στους γεννήτορές τους, ούτε για τον ύστατο αποχαιρετισμό!».

-Κι εκείνος έψαξε τη λύτρωση από τον αβάσταχτο πόνο, σ’ αυτό το τραγούδι! Για τους γονείς του, για την πατρίδα του, για όλους τους λαούς του πλανήτη.

Ιταλία αιμάσσουσα, Ιταλία της καρδιάς μου και πατρίδα μου δεύτερη rinascerai – θα ξαναγεννηθείς.

Μακάρι το τραγούδι αυτό να είναι ο προάγγελος του τέλους της αιματηρής ανηφόρας σου.

Μακάρι να γίνει ο ύμνος της αναγέννησης, μετά απ’ αυτόν τον Γολγοθά της ταλανισμένης ανθρωπότητας! Magari!

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Blog, Ανακοινώσεις – Ετικέτες: .