Καλλιτεχνικές διαδρομές & “DiscantoSiculo”

Στα πλαίσια της ‘Εκθεσης «…λάστρα και καλέμι: ανάγλυφα ταξίδια…» της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παλέρμου…που περιοδεύει ανά την Ελλάδα… και φιλοξενίται στην Πάτρα στο δημοτικό χώρο «Μέγαρο Λόγου και Τέχνης» από 12/10 μέχρι 25/10/2011, η βραδιά τις 15 Οκτωβρίου αφιερώθηκε στην εθνική μουσική της Σικελίας με την παρουσία του γνωστού μουσικού συγκροτήματος “Discan­to Siculo”


Ο Anto­nio Sme­ri­glia, ιδρυτής μαζί με τον Gemi­no Cala’ και τα αδέλφια Gio­van­ni e Pino Cap­pel­lo του “Discan­to­Si­cu­lo”, ψυχή του συγκροτήματος, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής που έγραψε και πολλά μουσικά κομμάτια. Είναι σίγουρα μια από τις πιο σημαντικές φωνές του εθνο-λαϊκού πανοράματος, με την μεγάλη του ερμηνευτική ικανότητα καταφέρνει να μεταδώσει στο κοινό όλες τις όψεις των ανθρωπίνων αισθημάτων: την οργή , την χαρά, την αγάπη, την έκπληξη που σημαίνουν τώρα, όπως και στο παρελθόν, τον ρυθμό της ζωής. Καλλιτέχνης με εκλεπτυσμένες μελωδικές ικανότητες και δυνατή προσωπικότητα, γεμάτος πάθος, εμπλουτίζει τις ερμηνείες του με μεγάλη σκηνική παρουσία, ενεργεία και πάθος.
Στοιχείο που χαρακτηρίζει το συγκρότημα είναι η χρήση των τυπικών μουσικών οργάνων της νησιώτικης παράδοσης.
Ο Gia­co­mo Sca­glit­ta Calà (Gemi­no), διδάσκων της εθνικής μουσικής , κατασκευάζει προσωπικά τα όργανα που εξαίσια παίζει.
Το συγκρότημα αποτελείται από
Gemi­no Calà (επεξεργαστής και παίχτης πολλών οργάνων)
Anto­nio Smi­ri­glia (επεξεργαστής κειμένων και πρώτη φωνή)
Gio­van­ni Cap­pel­lo (κρουστά – κιθάρα και φωνή)
Pino Cap­pel­lo (κιθάρα και φωνή)
Pep­pe Ιmbro­scì (Μπάσο)
Dome­ni­co Mistret­ta (κρουστά)
παρουσιάζει με καινούριο τρόπο μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια της μεσογειακής μουσικής παράδοσης, με τους ζεστούς, φωτεινούς παθιασμένους ρυθμούς της, σε μια ατμόσφαιρα σχεδόν αραβική, που εκφράζουν το πάθος, την ανθρώπινη ζεστασιά και το μόχθο του νησιωτικού λαού. Χαρακτηριστικό στοιχείο της μουσικής που προτείνει το συγκρότημα Discan­to­Si­cu­lo είναι ότι αντιθετει στην απλότητα των κειμένων διασκευασμένων η γραμμένων εκ νέου, μια λεπτομερή φροντίδα της μουσικής λεπτομέρειας, μια αναζήτηση σχεδόν μανιώδη του σκηνικού εφέ και τον εκθειασμό των φωνών…

Μια βραδιά γεμάτη από κέφι και ζωντάνια, όπου υπήρξε αρθρώα συμμετοχή, χάρις στην καλλιτεχνική και επαγγελματική προετοιμασία του συγκροτήματος όπως επίσης και στην μουσική του αρτιότητα. Ο Anto­nio Sme­ri­glia κατάφερε να μεταδώσει τον ρυθμό, πάθος, αυθορμητισμό και ζωτικοτητά του, εμπλέκοντας τους πολυάριθμους θεατές σε μια γοητευτική ατμόσφαιρα που ανέδιδε μουσική αρμονία.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς

και όλοι αυτοί που συνεργάστηκαν μαζί μας για την επίτευξη αυτού του καλλιτεχνικού δρώμενου και ιδιαίτερα ο Δήμος της Πάτρας, ο κ.Luigi Gugliot­ta, o κ.Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο κ.Νίκος Βιτάλης.
R.S.P. για τις φωτογραφίες και τα video

Εφημερίδα Πελοπόννησος – κάντε κλικ εδώ

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Εκδηλώσεις, Συνεργασίες – Ετικέτες: , , , , , .