A-Z Filmmaking Lab

A-Z Filmmaking Lab – από τη Θεωρία στην Πράξη

To ελληνοϊταλικό πολιτιστικό σωματείο «Il Faro» και η Tetra­fil­lon films διοργανώνουν το κινηματογραφικό εργαστήριο «A-Z film­ma­king Lab – από τη Θεωρία στην Πράξη»!

Ένας νέος κύκλος σεμιναρίων ξεκινάει και φέτος στις 7/11, έπειτα από την επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς.



«Πώς φτιάχνεται μια ταινία;»

Αδράξτε την ευκαιρία να δείτε όλα τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας: από την αρχική ιδέα και τη συγγραφή του σεναρίου έως τα γυρίσματα και την ολοκλήρωση της ταινίας στο μοντάζ! Μάθετε τα πάντα για όλα τα πόστα-κλειδιά στη δημιουργία μιας ταινίας.

Το εργαστήρι απευθύνεται:
• Σε άτομα του χώρου καθώς και σε σπουδαστές σχολών που θέλουν να εμβαθύνουν στη διαδικασία της δημιουργίας μιας ταινίας (ίσως και από άλλο πόστο από αυτό που γνωρίζουν), απαλλαγμένοι από τα γνωστά άγχη μιας παραγωγής.
• Σε δημιουργικά και δραστήρια άτομα που επιθυμούν να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του κινηματογράφου.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο σκηνοθέτης Ales­san­dro Spi­lio­to­pu­los, με βασικό του συνεργάτη τον σεναριογράφο Ηλία Φλωράκη.
Διάρκεια εργαστηρίου: 5 μήνες
Έναρξη: 07/11 και κάθε Τετάρτη (ώρες 18.00-20.00)
Χώρος Διεξαγωγής: Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο – Bri­tish Hel­le­nic Col­le­ge, Μαυρομματαίων 25, Αθήνα
Κόστος: 60 €/μήνα ή 250 € εφάπαξ. (Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και η χρήση του βασικού εξοπλισμού για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων)
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: alspil@yahoo.gr – 6938620380.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε 2 ενότητες, τη θεωρητική και την πρακτική.

Στο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, διάρκειας 3 μηνών, θα γίνουν οι εξής συναντήσεις:
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ – ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
(1 συνάντηση)
ΣΕΝΑΡΙΟ (3 συν.)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ (2 συν.)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (1 συν.)
ΗΧΟΣ (1 συν.)
ACTING ON CAMERA (1 συν.)
CASTING (1 συν.)
ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1 συν.)
ΜΟΝΤΑΖ (1 συν.)

Στο ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, διάρκειας 2 μηνών, οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση των διδασκόντων, θα γυρίσουν ταινίες μικρού μήκους, είτε πάνω σε σενάρια που θα έχουν γράψει οι ίδιοι προηγουμένως, είτε σε σενάρια που θα τους παρέχει το εργαστήριο. Τα ταινιάκια μπορούν να είναι διαφόρων ειδών (π.χ. κωμωδία, δράμα κλπ), και ενδεχομένως και άλλων διαφόρων κατηγοριών (π.χ. ντοκιμαντέρ, video­clip, video art κλπ), ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις των συμμετεχόντων. Το εργαστήριο θα παρέχει στους μαθητές τον απαραίτητο βασικό εξοπλισμό για τα γυρίσματα.

Κάθε μαθητής θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει στην πράξη όσα διδάχθηκε τους προηγούμενους μήνες. Συμμετέχοντας στις περισσότερες από αυτές τις ταινίες, και από διάφορα πόστα, θα αποκτήσει μια πιο σφαιρική εμπειρία. Μέσω της ομαδικής δουλειάς και υπό την καθοδήγηση των διδασκόντων και των συνεργατών του, θα μάθει να υλοποιούν δημιουργικά και αποτελεσματικά το σενάριό του, μετουσιώνοντάς το σε μια άρτια ταινία.

Στο τέλος θα γίνει εκδήλωση – πάρτι με παρουσίαση των συντελεστών και προβολή των ταινιών στο κοινό. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Θεωρητικό Μέρος
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ – ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
(1 συνάντηση) – Γνωριμία, δημιουργία ομάδας. Ανάλυση του προγράμματος του σεμιναρίου. Στάδια παραγωγής μιας ταινίας.
ΣΕΝΑΡΙΟ (3 συναντήσεις) – Τα βασικά του σεναρίου μεγάλου μήκους, πως γράφουμε μια μικρού μήκους, και πρακτική εξάσκηση στη συγγραφή σεναρίων. Μία συνάντηση θα γίνει σε μορφή Master­class, από αναγνωρισμένο καθηγητή σεναρίου.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ (2 συναντήσεις) – Ανάλυση των βασικών αρχών της σκηνοθεσίας. Αρμοδιότητες και δεξιότητες σκηνοθέτη. Συγκερασμός δημιουργικής, τεχνικής και πρακτικής εργασίας. Πρακτική εξάσκηση και παραδείγματα σκηνοθεσίας.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (1 συνάντηση) – Βασικές αρχές φωτός. Παρουσίαση βασικού εξοπλισμού. Η διεύθυνση φωτογραφίας στον κιν/φο. Παραδείγματα κλασικών στησιμάτων. Η συνάντηση θα γίνει με τη μορφή Master­class, από αναγνωρισμένο Διευθυντή φωτογραφίας.
ΗΧΟΣ (1 συνάντηση) – Σύντομη θεωρία ήχου. Ταξινόμηση των ηχητικών στοιχείων, ανάλυση και παραδείγματα δημιουργικής χρήσης αυτών (πρόζα, φυσικοί ήχοι, μουσικές βιβλιοθήκες και αυθεντική μουσική) σε μια ταινία. Η συνάντηση θα γίνει με τη μορφή Master­class, από έμπειρο ηχολήπτη.
ACTING ON CAMERA (1 συνάντηση) – Η υποκριτική μπροστά στον κινηματογραφικό φακό: Βασικές αρχές, συμβουλές και πρακτικά παραδείγματα. Η συνάντηση θα γίνει με τη μορφή Master­class από τον Ales­san­dro, με τη βοήθεια επαγγελματία ηθοποιού και με την ενεργή συμμετοχή όλων.
CASTING (1 συνάντηση) – Πλήρης εξομοίωση μιας οντισιόν, με τη βοήθεια επαγγελματιών ηθοποιών. Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία, καθοδηγώντας τους ηθοποιούς. Tips για βέλτιστη επιλογή ηθοποιών σύμφωνα με το εκάστοτε σενάριο.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1 συνάντηση) – Ρόλος και αρμοδιότητες παραγωγού. Οργάνωση και Διεύθυνση παραγωγής. Οι τρεις φάσεις της παραγωγής. Βέλτιστη επιλογή συνεργατών. Ανάλυση των βασικών πόστων και αρμοδιοτήτων μιας ταινίας.
ΜΟΝΤΑΖ – POST PRODUCTION (1 συνάντηση) – Σύντομη ιστορία του μοντάζ. Βασικές αρχές. Δημιουργικότητα του μοντάζ και σπουδαιότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Τα στάδια του post pro­duc­tion και τα ψηφιακά εφέ. Επί τόπου παραδείγματα.

Πρακτικό Μέρος
Τους τελευταίους 2 μήνες θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα των ταινιών μικρού μήκους των μαθητών.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ Γεννήθηκε στο Κάλιαρι Ιταλίας και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε σκηνοθεσία κιν/φου στο Μιλάνο, όπου έκανε τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Εκτός από τις διάφορες οπτικοακουστικές παραγωγές του, έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε μεγάλες ξένες παραγωγές. Επίσης είναι ενεργός στην εκπαίδευση στον κιν/φο, συμμετέχοντας σε διάφορα σεμινάρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από τη σκηνοθεσία ασχολείται και με το σενάριο και το μοντάζ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΦΛΩΡΑΚΗ Ο Ηλίας Φλωράκης είναι βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας θεατρικών και λογοτεχνικών έργων. Διδάσκει σενάριο και δημιουργική γραφή και είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία και το μοντάζ και οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ κιν/φου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

***************
Νοέμβριος 2018
Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Αλεσσάντρο Σπηλιωτόπουλο και τον σεναριογράφο Ηλία Φλωράκη * www.tempo.gr *
***************
Συνέντευξη με τον καταξιωμένο Ελληνοϊταλό σκηνοθέτη Αλεσάντρο Σπηλιωτόπουλο *news & life*
***************

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Αλεσσάντρο Σπηληωτόπουλο, Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Συνεργασίες – Ετικέτες: , .