Λαζάνια με κιμά και χορταρικά: μελιτζάνες και κολοκυθάκια

Συστατικά:

Για την σάλτσα

  • μια σκελιδα σέλινου
  • ένα κρεμμυδάκι
  • ένα μεσσαίο καρότο
  • μία σκελίδα σκόρδου
  • 600 γραμμ. κιμά (συνδοιασμός 2 κρεάτων)
  • λίγος ζωμός
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ¾ ενός κουταλιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • τοματοχυμός
  • 200 γραμμ. κολοκυθάκια
  • 200 γραμμ. μελιτζάνες
  • μια συσκευασία λαζάνια (έτοιμη των 500 γραμμ. η φτιαγμένα στο χέρι)

Για την μπεσαμέλ

  • 30 γραμμ. Βούτυρο
  • ένα κουτάλι αλεύρι (περίπου 30-40 γραμμ.)
  • ½ λίτρο γάλακτος
  • αλάτι η μισό κύβο ζωμού

Προετοιμασία:

  1. Προετοιμάζουμε ένα μείγμα από κρεμμύδι, καρότο, σέλινο και σκόρδο τσιγαριζοντάς το με λίγο λάδι.Γιά να επιταχύνουμε το ψήσιμο ανακατεύουμε τα λαχανικά στο μιξερ
  2. Προσθέτουμε ακολούθως τον κιμά τσιγαριζοντας τον μαζί με τον ζωμό που περιχύνουμε λίγο λίγο, αρκεί μισός κύβος και λίγο νερό καλά ζεσταμένο, και έπειτα ρίχνουμε τον τοματοχυμό μέχρι την ολοκλήρωση του ψησίματος
  3. Αλατίζουμε προσθέτοντας το φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  4. Τεμαχίζουμε σε φέτες μεσσαίου μεγέθους τις μελιτζάνες, τις τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά και τις στεγνώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας
  5. Κόβουμε τα κολοκυθάκια επίσης σε μέτριες φέτες και τα κρατάμε για πολύ λίγο χρόνο μέσα στο βραστό νερό που εμπεριέχει τον κύβο
  6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με μία στρώση μπεσαμέλ, την απλώνουμε ομοιόμορφα, στρώνουμε μετά τα φύλλα, διασκορπούμε ισόποσα το κιμά, την μπεσαμέλ και λίγο παρμεζάνα τριμμένη, εναμειγνύοντας τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια.Ολοκληρώνουμε με το τελευταίο φύλλο προσθέτοντας ακόμα λίγη μπεσαμέλ και λίγη παρμεζάνα
  7. Τέλος ψήνουμε σε ζεσταμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά της ώρας

Προετοιμασία της μπεσαμέλ

  1. Λειώνουμε 30 γραμμ. βούτυρο σε ένα ταψάκι ικανό να χωρά ½ περίπου λίτρα. Αφήνουμε να λειώνει σε σιγανή φωτιά, μετά το βγάζουμε και προσθέτουμε 30-40 γραμμ. αλεύρι κασκινισμένο
  2. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολώσει το αλεύρι,το ξαναβάζουμε στην φωτιά να ψηθεί ώσπου να αποκτήσει ένα χρωματάκι ελαφρώς καφετί
  3. Προσθέτουμε ακολούθως 500 γραμμ. γάλακτος, αφηνοντάς το να ρέει σιγά-σιγά και αργά μέσα στο τηγάνι και συνεχίζουμε το ψήσιμο αναμειγνιοντάς το μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή σύσταση
  4. Αφαιρούμε κατόπιν από την φωτιά και ολοκληρώνουμε με την προσθήκη αλατιού,πιπεριού και μοσχοκάρυδου

Θέλοντας να επιτύχουμε μία σάλτσα λιγάκι πιό πηχτή θα έπρεπε να αυξήσουμε την ποσότητα μας σε αλεύρι. Εαν όμως αντίθετα την επιθυμούμε πιο ρευστή, οφείλουμε να αυξήσουμε την ποσότητα της σε γάλα.

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Ιταλική Κουζίνα.