Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Συστατικά

  • μια γαλοπούλα 5 κιλών περίπου
  • 1 κιλό χοιρινό κρέας (ψημένο και ψιλά τριμμένο)
  • 300 γρ ζαμπόν ψιλά τριμμένο
  • 50 γρ μορταδέλα ψιλά τριμμένη
  • 200 γρ λουκάνικα
  • 400 γρ μπέικον σε φέτες
  • 300 γρ παρμεζάνα τριμμένη (grana padano)
  • 4 αυγά
  • 200 γρ περίπου τρίμμα φρυγανιάς
  • 250 γρ βούτυρο
  • η ψίχα 20 καρυδιών (των οποίων θα αφαιρέσετε όσο είναι δυνατόν την πικρή φλούδα τους)
  • 30 φουντούκια και 30 αμύγδαλα χωρίς τσόφλι
  • 20 ψημένα καστανά
  • 20 χουρμάδες
  • 20 δαμάσκηνα
  • μια χούφτα σταφίδα
  • μια κουταλιά κουκουνάρια
  • 2 μήλα και ένα αχλάδι ξεφλουδισμένα και κομμένα φέτες
  • ένα μανταρίνι
  • η φλούδα τριμμένη από 3 λεμόνια (μονό το κίτρινο)
  • δεντρολίβανο, φασκόμηλο
  • αλάτι και πιπέρι
  • λευκό κρασί
  • ένα ποτήρι brandy

Ετοιμασία

  1. Σε ένα ευρύχωρο μπολ αναμιγνύετε το ψητό χοιρινό, τα λουκάνικα που θα έχετε πρώτα ψήσει και κόψει ψιλά, το ζαμπόν και την μορταδέλα τριμμένη, το τυρί, τα αυγά, το τρίμμα φρυγανιάς που θα προσθέσετε λίγο λίγο για να ελέγξετε την πυκνότητα του μίγματος που πρέπει να είναι συμπαγές αλλά μαλακό – αν τυχόν γίνει πολύ σκληρό μπορείτε να προσθέσετε λίγο λευκό κρασί.
  2. Κανονίστε το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Προσθέστε την ψίχα καρυδιών, τα φουντουκιά και τα καρύδια τριμμένα χονδρά, την σταφίδα που πριν θα έχετε μαλακώσει και τα κουκουνάρια.
  4. Γεμίστε τη γαλοπούλα προσθέτοντας διαδοχικά λίγο γέμισμα, τις φέτες των φρούτων, τα δαμάσκηνα και τους χουρμάδες, τα ψητά κάστανα αποφλοιωμένα ώστε όλα να είναι ομοιόμορφα μοιρασμένα.
  5. Γίνεται να γεμίσουμε και το εσωτερικό της γαλοπούλας, και το δέρμα της περιοχής ανάμεσα λαιμό και φτερούγα, με λίγη προσοχή και υπομονή το γέμισμα πρέπει να μπει όλο.
  6. Ράψτε τα ανοίγματα και το δέρμα με σπάγκο από λινό.
  7. Σκορπήστε πάνω στη γαλοπούλα τα κλαδάκια δεντρολίβανο και τα φύλλα φασκόμηλο, σκεπάστε την ομοιόμορφα με τις φέτες μπέικον και δέστε την αρχίζοντας από τα πόδια για να κρατήσει τη φόρμα της.
  8. Πασαλείψτε τη με βούτυρο σε φέτες, βάλτε τη σε ένα ταψί φούρνου, ραντίστε με λάδι και αφήστε την να μαρινάρει αν είναι δυνατόν βρέχοντας την πού και πού με το λάδι που τρέχει μέσα στο ταψί, για 8 ώρες περίπου.
  9. Βάλτε το ταψί στο φούρνο σε ήπια θερμοκρασία (περίπου 150°).
  10. Όταν αρχίζει να ροδοκοκκινίζει βρέξτε τη γαλοπούλα με το brandy, έπειτα ψήστε την για 6 ώρες τουλάχιστον βρέχοντας την συχνά με το λίπος του ψησίματος.
  11. Αφού ψηθεί βγάλτε το σπάγκο και το μπέικον.
  12. Με ένα απλό ή με ειδικό μαχαίρι για πουλερικά καλά τροχισμένο κόψτε στην μέση την γαλοπούλα (κατά μήκος) προσπαθώντας να μη σπάσετε το γέμισμα.
  13. Σερβίρετε σε κάθε άτομο 2-3 φέτες κρέας (μπούτι ή στήθος) μαζί με μια φέτα από το γέμισμα και λίγη σάλτσα ψησίματος.
Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Ιταλική Κουζίνα.